۱۱:۱۳ ۱۴۰۳/۰۸/۳۰
نگاهی کوتاه به موضوعات اقتصادی روزنامه‌ها (۳۰ آبان ۱۴۰۳)؛

از سواری دولت به خودروسازان تا پاتک تعرفه‌ای مجلس

دکه اقتصاد همچون روزهای گذشته به بررسی گزارش‌های اقتصادی روز رسانه‌های مکتوب پرداخته است.
از سواری دولت به خودروسازان تا پاتک تعرفه‌ای مجلس
کد خبر:۸۵۲۲

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامه‌های مهم کشور در گزارش‌های اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از عملکرد بودجه‌ای دولت، تاثیبر انتخاب ترامپ بر رمزارزها، همخوانی نداشتن درآمد و تورم، ناکارآمدی یارانه‌ها، تاثیر ترامپ بر اقتصاد ایران و نوسانات اخیر خودرو پرداخته‌اند. 

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش امروز خود تحت عنوان «کسری بودجه در روایت رسمی»، کسری بودجه سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ را بررسی کرد. در این گزارش آمده است: «دیوان محاسبات در گزارش تفریغ بودجه سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ اعلام کرد که دولت با کسری بودجه ۴۳۷ و ۵۹۳ هزار میلیارد تومان مواجه بود. در سال ۱۴۰۲، دولت برای جبران این کسری بیش از دو برابر سقف قانونی، اوراق مالی منتشر کرده و بدهی ایجاد کرده است. همچنین، بودجه اختصاص‌یافته به توسعه مناطق محروم حدود ۴ هزار میلیارد تومان کمتر از قانون بوده و نهاد ریاست‌ جمهوری هم بدون رعایت احکام قانونی، بودجه خود را افزایش داده است.» 

روزنامه سازندگی با عنوان «جنون رمزارزها» در بخش اقتصادی خود تحلیلی، در مورد انتخاب ترامپ چه اثری روی بازار رمزارزها خواهد گذاشت، گزارش می‌دهد. این روزنامه بیان دارد: «پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌ جمهوری تاثیر چشمگیری بر بازار رمزارزها و دارایی‌های مشابه داشته است. با اعلام پیروزی ترامپ، بهای بیت‌کوین ۱۰ درصد افزایش یافت و تا ۱۳ نوامبر به ۹۳ هزار دلار رسید. همچنین ۲۰ رمزارز برتر، به‌ جز سکه‌های ثابت، رشد قابل‌ توجهی را تجربه کردند، از جمله دوج‌کوین که ۱۴۰ درصد افزایش یافت.» 

روزنامه جام‌جم هم در گزارش اقتصادی صفحه ۳ خود با عنوان «جدال فرسایشی دستمزد و تورم» به جدال بین این دو موضوع  اشاره کرد. این گزارش عنوان کرد: «وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد که جلسات تعیین حداقل دستمزد کارگران برای سال ۱۴۰۴ زودتر از سال‌های گذشته آغاز و به نتیجه خواهد رسید.»

روزنامه جوان در گزارش اقتصادی خود با عنوان «دخل و خرج یارانه‌ها با هم نمی‌خواند!» به ناکارآمدی یارانه  پرداخت. این گزارش بیان دارد: «یارانه‌ها که قرار بود فشار معیشتی را از دوش مردم بردارد، به دلیل تامین ناکافی منابع و عدم اجرای کامل قوانین مرتبط، با چالش‌های جدی مواجه شده است. تامین ماهانه حدود ۳۰ همت یارانه نقدی با ناترازی منابع و مصارف، به‌ ویژه به‌ دلیل عمل نکردن شرکت‌های نفتی به تعهدات خود، دشوار شده است. منابع یارانه‌ها شامل درآمدهای حاصل از فروش داخلی فرآورده‌های نفتی، گاز طبیعی، صادرات فرآورده‌ها و مابه‌التفاوت ارز ترجیحی بوده که تامین آن‌ها به‌درستی انجام نشده است. 

روزنامه شرق در گزارش اقتصادی خود با عنوان «گوی غلتان ترامپ» درباره تاثیر انتخاب ترامپ بر اقتصاد ایران اشاره کرد. این روزنامه بیان دارد: «بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و شعارهای وی درباره صلح و کاهش تحریم‌ها که باعث تضعیف ارزش دلار آمریکا شده، برداشت‌های متفاوتی را برانگیخته است. برخی تحلیلگران این تغییر لحن را نشانه‌ای از مواجهه با یک ترامپ متفاوت می‌دانند، در حالی که دیگران آن را ناشی از اهداف پنهان وی تفسیر می‌کنند.» 

عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه اعتماد با عنوان «اثر موقتی اصلاح قيمت خودرو» به بررسی تاثیرات اصلاح قیمت خودرو پرداخت. این روزنامه بیان دارد: «وزارت صمت با صدور مجوز افزایش ۳۵ درصدی قیمت خودرو برای ایران‌خودرو و سایپا، به درخواست خودروسازان پاسخ مثبت داد. این تصمیم پس از کنار گذاشتن شورای رقابت از فرآیند قیمت‌گذاری بر اساس دستورالعمل ۵۴۳ در دی‌ سال گذشته و واگذاری این مسؤولیت به سازمان حمایت، اتخاذ شده است. در نیمه نخست امسال، خودروسازان روزانه ۱۰۶ میلیارد تومان زیان داشته‌اند که نشان‌دهنده چالش‌های جدی در ساختار مالی این صنعت است.»

«سواری دولت به خودروسازان» هم عنوان گزارش اقتصادی روزنامه وطن امروز بود که به پیگیری ابطال ابلاغیه افزایش قیمت خودرو در مجلس اشاره می‌کند. در شرایطی که شفافیت و اعتمادسازی در تصمیمات اقتصادی اهمیت بالایی دارد، افزایش دوباره قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا با وجود وعده‌های اصلاحی دولت، بار دیگر موجب شوک افکار عمومی شد. این تصمیم در حالی اتخاذ شده که سود خودروسازان داخلی از خودروهای بی‌کیفیت، بسیار بالاتر از میانگین جهانی است و حتی مونتاژ خودروهای چینی در کشور سود بیشتری نسبت به تولید مشابه در چین دارد.» 

روزنامه خراسان هم در گزارش صفحه ۱۰ خود با عنوان «پاتک تعرفه‌ای مجلس به گران‌سازی خودرو» به کاهش تعرفه واردات خودرو اشاره کرد. این گزارش بیان کرد: «مجوز افزایش ۳۵ درصدی قیمت خودرو که اخیرا صادر شد، با وجود توجیه اقتصادی در مقایسه با نرخ تورم، فشار بیشتری بر اقشار متوسط وارد می‌کند و دسترسی آن‌ها به بازار خودرو را محدودتر خواهد کرد. در واکنش به این موضوع، کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴، تعرفه واردات خودرو را برای بار دوم کاهش داد و آن را از ۱۰۰ درصد به ۶۰ درصد رساند.»

ارسال نظرات